Startpagina??? > ???Gastschrijvers??? > ???

Jan Hersman - Schilderen

???Het verbaast mij telkens dat ik dit kan???.???

Door Cor Koene ??? ik had hem wat schilderwerk van me laten zien - werd me gevraagd, hoe ik ??tot deze hobby ben gekomen. In 2007 ben ik begonnen, nadat een vriend mij aangespoord had het eens te proberen. Dat ik kon schilderen, wist ik niet. Tekenen kan ik wel een beetje. Kennelijk heeft een mens onontgonnen kennis en kunde die bij toeval aan het licht komen. Dat een ??gave of talent noemen, vind ik overdreven. Het verbaast mij, als ik een werk af heb, dat ik dat kan. Ik heb daarbij ook steeds het gevoel dat het me geen tweede keer zal lukken om zoiets te maken. Dat is ongeveer het gevoel dat ik bij deze hobby heb. Overigens, uit de reacties die ik krijg maak ik niet op dat het bijzonder is wat ik doe. Meestal is het zoiets als ???leuk gedaan???.
De dochter en de vriendin van die vriend waren net gestart met een cursus voor beginners. Daar heb ik me voor opgegeven. Ik wilde er leren hoe je luchten, water, bomen en zee kon schilderen. Voor portretschilderen kreeg ik pas later belangstelling.
Toen ik op een keer bezig was met een lucht, vroeg iemand me wat het voorstelde. ???Gezicht op Dordrecht,??? antwoordde ik. Ik kende dat schilderij, een werk van de oude meester Jan van Goyen. Het was behoorlijk in het nieuws geweest. De stad Dordrecht, waar het te zien was, had er alles aan gedaan om het schilderij te behouden, nadat de erven van de familie Goudstikker het werk hadden opge??ist. Ik ben naar Dordrecht gegaan om een kopie ervan te kopen, en ben begonnen het na te schilderen. De ware grootte van het schilderij is 67,2 bij 98,1 cm. Ik heb een kleinere versie gemaakt. Dat was het begin. Ik ben met deze hobby doorgegaan. Ik had de smaak te pakken.??
Geleidelijk aan verbreedde zich mijn horizon. Zo zag ik jaren geleden bij een kennis een schilderij aan de wand dat erg opviel door felle kleuren. Het bleek van de Groninger Johan Dijkstra te zijn (1896-1978). Omdat ik het mooi vond, ben ik me gaan verdiepen in deze schilder. Het was een afbeelding van de ???Kalkovens bij Ten Boer???. Die wilde ik wel eens met eigen ogen bekijken, maar door de dichte bomengroei eromheen was er niet veel meer van te zien. Van de kalkovens is een woning gemaakt. Daarvan wilde ik vanuit de tuin een foto maken, maar daar kreeg ik geen toestemming voor. In het ??gemeentehuis in Ten Boer was echter een luchtfoto aanwezig, van het hele complex in volledig gebruik nota bene! ??Daar werd voor mij een foto van gemaakt, waarmee ik thuis aan de slag ben gegaan. Het valt niet mee om er iets van te maken. Ik ben er nog steeds mee bezig.??
Schilderen is voor mij een fijne hobby. Het is niet alleen het werk thuis, lekker bezig zijn. Ik bezoek ook exposities en workshops, waar ik contacten leg en inspiratie opdoe voor volgend werk.
Het werk dat ik hier laat zien is gemaakt naar een schilderij van J. H. Weissenbruch. Hij was ????n van de belangrijkste schilders van de Haagse School, een stroming waar ik me graag door laat inspireren.
https://sites.google.com/site/koenegenealogie/Home/gastschrijvers/jan-hersman---schilderen/P1100091.JPG