Startpagina??? > ???Gastschrijvers??? > ???

Jan Hersman - Marinus Petrus Hersman vijftig jaar organist

Mijn vader, Martinus Elias Wiebertus Jacobus Hersman, is op 13 oktober 1907 in Achthuizen geboren. Op 2 juni 1922 is hij als jonge jongen vanwege pleuritis (longproblemen) van Flakkee vertrokken naar Aerdenhout, waar hij ging wonen bij pastoor Van Beek, wiens dienstbode een oudere zus van zijn moeder was. Zij heette Jeltje Kapper, geboren op 1 december 1869 in het Friese Wartena. De op het eiland achtergebleven familie ??? inmiddels woonachtig in Middelharnis - vertrok na het vertrek van mijn vader op 22 april 1924 om voor mij onbekende redenen naar Heemstede. Mijn opa, Marinus Petrus Hersman, geboren op 6 september 1876 in Achthuizen, moest nog 48 jaar worden. Ik heb dit nagevraagd bij het archief in Middelharnis. Daar kreeg ik te horen dat mijn oma Marijke Eeltje Kapper een caf?? had. Joke van Rumpt schreef me, dat dit caf?? aan de Langeweg stond.

Mijn vader vertelde dat??opa??goederen vervoerde op het eiland met paard en wagen, en dat hij organist was in de kerk. Dat hij in Achthuizen in de periode 1900-1904 op het orgel speelde, hoorde ik van Cor Koene, die mij een aantal aantekeningen uit de notulen van de vergaderingen van het kerkbestuur had laten lezen. Zo stond daar in een notitie van 8 november 1900:?? ???Besloten wordt Marinus Hersman een gratificatie van f 25,- toe te kennen wegens bewezen diensten als adjunct-organist.??? Op 5 november 1903 en 27 juli 1904 kreeg hij opnieuw gratificaties van f 25,-.

Vroeger was de jeugd niet zo mondig als tegenwoordig. Je vroeg niet waarom ze weggegaan waren, al helemaal niet aan opa wat hij vroeger voor werk had gedaan. Voor ouderen had je zoveel respect dat het niet eens in je opkwam. De tegenwoordige jeugd lijkt niet behept met dit fenomeen!!

Mijn opa was een aardige man, wel een beetje apart, met zijn volle baard. De tekening van mijn opa met de lakstempels is waarschijnlijk een door de familie bedacht idee geweest om hun vader??de eer te geven van een jubilaris die 50 jaar verbonden is geweest aan de Rooms-Katholieke kerk als organist. Hoewel hij al 18 jaar van Flakkee weg was, wilde men graag hieraan meewerken. De tekening werd voorzien van lintjes, namen en lakstempels. In Heemstede waar hij toen woonde is hij als kerkorganist doorgegaan. In Bennebroek waar hij later ging wonen stond een harmonium waarnaast wij als kleine kinderen nog liedjes hebben gezongen met opa aan het klavier.??

PS: De schrijver van dit artikel is de vader van de bekende oud-schaatser en NOS-commentator Martin Hersman.