Startpagina??? > ???Gastschrijvers??? > ???

Irene van Vliet-Volwerk - Een film met een luchtje...

In de vijftiger jaren waren mijn man en ik nog lekker jong. Veel was er in die tijd in ons dorp niet te beleven, maar omdat je in het weekend toch enig vertier wilde hebben, gingen wij regelmatig naar de film in Meijer Theater aan het Vissersdijk in Middelharnis.

Op zaterdagavond waren er altijd twee voorstellingen, eentje om half zeven en eentje om negen uur.

Op een mooie zomerse zaterdagavond hadden wij besloten om naar de late film te gaan, maar om toch ook nog een poosje van het lekkere weer te genieten zochten wij ver voor negen uur eerst een plekje aan de Havendijk langs het water om in het gras te gaan liggen vrijen of op z???n Flakkees gezegd, te gaan ???grazzen???.

Toen het tijd werd om naar de film te gaan klopten we onze kleding een beetje af en gingen we de Wilhelminabrug over richting Meijer Theater. Welke film er toen werd gedraaid weet ik niet meer, maar het zal zeker wel een of andere ???love story??? geweest zijn, want als je jong en verliefd bent houd je daar wel van.Omdat de voorstelling van half zeven al was afgelopen konden wij gelijk naar binnen.

De plaatsen waren in drie categorie??n verdeeld: stalles, eerste en tweede rang. Wij kozen meestal voor eerste rang want stalles was vaak al dagen van te voren uitverkocht en op eerste rang zat je ook prima.

Wij zochten onze stoelen op en gingen vrij relaxed zitten wachten op wat de film ons zou laten zien. Het polygoon journaal was nog maar net begonnen toen een paar mensen naast ons in de rij zachtjes zeiden: ???Wat stinkt het hier!???, en eigenlijk was het ook ons niet ontgaan.

Toen het voorprogramma was afgelopen en het licht aanging omdat het pauze was, bekeken wij allen onze schoenzolen of er soms poep aan zat, maar bij niemand was iets van zulke viezigheid te ontdekken.

Om half twaalf was de hoofdfilm afgelopen. Toen ik naar huis werd gebracht roken wij onder het lopen toch weer een vieze lucht. Onder het licht van een lantaarnpaal bekeken wij onze kleren. Bij mijn vriend was niets te zien, maar op mijn rok ontdekten we het kwaad. Tussen de plooien van mijn wijde cirkelrok, die toen heel erg in de mode was, zat een grote veeg van een koeienvlaai.

We gierden het uit. We hadden met het ???grazzen??? blijkbaar niet in het schoonste gras gelegen.

Bij thuiskomst lagen mijn ouders al op bed. Ik heb de vlek met warm water en zeep gelukkig uit mijn rok kunnen verwijderen, want stel je voor dat ik pa en moe had moeten uitleggen waar mijn rok zo vies van was geworden, nou???.dan had er zeker iets gezwaaid.