Startpagina??? > ???Gastschrijvers??? > ???

Henny Tuns-Koene - A Chorus Line

it is de naam van de balletschool van Nathalie Bosman-Fransen uit Oude Tonge. Zij is met deze school op 1 februari 2004 begonnen. Zij koesterde de plannen daarvoor al langer, maar er waren een aantal problemen. Waar moest deze komen? Hoe kwam ze aan de ruimte? De antwoorden op deze vragen kwamen verrassend snel.??Een nichtje van haar had een huis gekocht met een grote werkplaats. Omdat Nathalie al eens terloops had gezegd dat ze graag iets met dans en muziek wilde doen, ging er bij dat nichtje een lampje branden. Als ze de werkplaats nu eens ombouwden tot een balletzaaltje? Nou, daar had Nathalie wel oren naar! Met medewerking van een aantal familieleden ging ze aan de slag. Er werd getimmerd, geschuurd en geverfd, en binnen de kortste keren was het werk klaar. Het resultaat mocht er zijn: een prachtig zaaltje met een grote spiegelwand.

Nathalie begon met vier groepen op de woensdagmiddag. Dat was haar vrije middag. Ze had daarnaast een volledige betrekking als lerares. De school liep als een trein. In een mum van tijd had ze twaalf groepen. Haar balletschool voorzag in een duidelijke behoefte. Het was toen de enige op Goeree-Overflakkee. Door de toename van het aantal leerlingen was de woensdagmiddag niet meer voldoende om die allemaal aan bod te laten komen. Daarom besloot ze in haar reguliere baan minder te gaan werken om tegemoet te komen aan de vraag op haar eigen school.

De leerlingen komen van heel het eiland, jong en oud, vanaf 4 tot 54 jaar. Onder hen is ook een groep verstandelijk gehandicapten. Tijdens de lessen worden door de leerlingen dansen ingestudeerd die ze daarna met enige trots laten zien bij optredens in bejaardenhuizen en op feestelijke dagen zoals Koninginnedag. Ook de Culturele Dag in Oude Tonge was en is een mooie gelegenheid om het geleerde in praktijk te brengen. Dan is het altijd druk op de Kaai. Iedereen wil graag zien wat er op de balletschool geleerd wordt, vooral uiteraard de ouders, opa's en oma???s van de kinderen, maar daarnaast is er ook veel belangstelling van vrienden en buren.

Bij de optredens is het niet alleen een kwestie van muziek en dans, ook aan de kostuums die dan gedragen worden wordt de nodige aandacht besteed. Daar heeft Nathalie zelf niet veel tijd voor, maar gelukkig kan ze daarbij een beroep doen op haar in dit werk zeer handige en creatieve moeder.??Enkele jaren geleden gaven Nathalie???s leerlingen een voorstelling in de sporthal in Oude Tonge waarvoor zich meer dan vijf honderd mensen hadden aangemeld om die te bekijken. Ruim honderd leerlingen deden eraan mee, en voor ieder had Nathalie???s moeder een passend kostuum gemaakt, een gigantische klus! Het werd een prachtige voorstelling waarover vol lof is gesproken.

Volgend jaar, 1 februari 2014, bestaat A Chorus Line tien jaar. Zoals het er nu naar uitziet, zullen daar nog vele jaren bijkomen.

De website van Nathalie Bosman-Fransen is te vinden via??www.balletschool-achorusline.nl