Startpagina??? > ???Eigen schrijfsels??? > ???

Wie is de vader van Jacoba Groenendijk

Door Joke van Rumpt en Cor Koene

Jacoba Groenendijk is op 1 januari 1791 te Melissant geboren als dochter van Jacomina Dingemansdr Visbeen. Bij haar doop op 6 februari 1792 te Dirksland staat op de akte de aantekening dat zij in onecht en overspel geteeld is. Als vader wordt genoemd Jan Groenendijk. Bij haar overlijden op 29 mei 1828 te Stellendam wordt op de akte vermeld dat zij een dochter is van Jacob Groenendijk en Jacomijntje Nagtegaal. We nemen daarom aan dat de naam van de vader niet Jan, maar Jacob is. Jacoba zal naar deze Jacob zijn vernoemd. Jacomijntje Nagtegaal is dezelfde als Jacomina Dingemansdr Visbeen. Dat de moeder Jacomina Dingemansdr Visbeen op de overlijdensakte van Jacoba vermeld wordt met de achternaam Nagtegaal, zal komen omdat zij na de geboorte van haar voorkind trouwde met Jacob Nagtegaal.

De vraag resteert wie de vader van Jacoba is, Jacob Groenendijk. Er zijn drie personen die in aanmerking komen, alle drie geboren in Sommelsdijk:??
Jacob Groenendijk, gedoopt op 27-10-1754, zoon van Mattheus Jacobsz Groenendijk en Krijna Gerritsdr Zwerus. Deze Jacob trouwde met Hillegonda van Tricht, kreeg in 1788 in Rotterdam een zoon, en is daar ook overleden.

Jacob Mattheusz Groenendijk, gedoopt op 07-11-1756, overleden 1798 te Sommelsdijk, zoon van Mattheus Marinusz Groenendijk en Elizabeth Jacobsdr Braam, getrouwd met Johanna van Altena
Jacob Groenendijk, gedoopt op 06-10-1771. Omdat deze Jacob een broer had, Jacob Cornelis, gedoopt op 18-02-1776, zal hij jong gestorven zijn. Jacob Cornelis is te jong om de vader van Jacoba te zijn.

Het rijtje overziend lijkt de tweede Jacob het meest in aanmerking te komen om de vader te zijn van Jacoba. Het feit dat hij getrouwd was met Johanna van Altena verklaart wellicht, dat hij niet met Jacomina Dingemansdr Visbeen in het huwelijk kon treden.