Startpagina??? > ???Eigen schrijfsels??? > ???

Richard Groenendijk's verborgen verleden

Richard Groenendijk???s??Verborgen verleden

In de uitzending van Verborgen Verleden op vrijdag 9 februari zagen we cabaretier en presentator Richard Groenendijk, geboren in Dirksland.

Duikend in zijn verleden werd er tot onze verrassing door de samenstellers van het programma van uitgegaan dat Richard Groenendijk een telg is uit het oude Flakkeese geslacht?? Groenendijk, beginnend in Dirksland rond 1550 met Iman Groenendijk. Dat is wel zo, maar die loopt niet via zijn voorvader Johannes Groenendijk, die met Pieternella Coomans trouwde.

Wij vonden een andere afstamming van Richard Groenendijk. Daarvoor kwamen we terecht in Willemstad en Fijnaart en Heijningen.

Als doopgetuige bij de kinderen van Pieternella Coomans en Johannes Groenendijk, Pieter, Aris, Huibert en Aris, gedoopt in de periode 1787-1794 in Dirksland, trad op Adriaantje Kooman.

Dit Adriaantje Kooman liet samen met Jan Dubbelman in de periode 1796-1802 in Dirksland eveneens vier kinderen dopen. Dat waren Huibert (Pieternella had ook een zoon met die naam!), Cornelis, Maaike en Nicolaas. De doopgetuigen bij deze kinderen waren Pieternella (!) Koomans en Maaike Koomans.

We hebben aangenomen dat Adriaantje, Pieternella en Maaike zusters waren. Dat drietal vonden we als zodanig niet terug bij de Flakkeese families Kooman.

Bij Pieter Coomans en Adriaantje Burgers uit Fijnaart en Heijningen troffen we wel (!) het drietal Maaike, Adriaantje en Pieternella aan, benevens een paar broers, Nicolaas en Huijbert, namen die we bij de kinderen van Pieternella en Adriaantje ook aantroffen.??

Daarna hebben we uitgezocht, of de man van Pieternella Coomans, Johannes Groenendijk, mogelijk toch van Flakkee afkomstig zou kunnen zijn. Dat was niet het geval. We hebben hem ge??dentificeerd als?? zoon van Cornelis Arisz Groenendijk en Pieternella Verberg. Hij is gedoopt op 28-09-1760 te Willemstad. Dat hij van dit paar een zoon moest zijn, kon opgemaakt worden uit de in Fijnaart en Heijningen opgemaakte trouwakte op 13-04-1783, waarin weliswaar niet de namen van de ouders stonden, maar wel waar hij vandaan kwam, Willemstad. Ook in de overlijdensakte op 03-06-1843 in Dirksland stond dit vermeld. Duidelijker is de identiteit van Johannes Groenendijk beschreven in de trouwakte van 01-03-1822 te Dirksland. Die akte werd opgesteld bij het huwelijk van Johannes met Claasje Kats, zijn tweede vrouw. Daar werd hij genoemd als weduwnaar van Pieternella Coomans. Verder stonden er de namen in van zijn ouders, Cornelis Arisz Groenendijk en Pieternella Verberg,??en??ook die van zijn grootvader Aris Cornelisz Groenendijk. Niet genoemd in dit document werd de naam van de vrouw van Aris Cornelisz Groenendijk. Zij heette Anna Maria Driesprong. Volgens de gegevens kwam zij uit Geertruidenberg. Aris Cornelisz Groenendijk is gedoopt op 28-02-1694 in Willemstad als zoon van Cornelis Adriaensz Groenendijk en Lijntje Ariensdr Hoogstraten. Dit paar trouwde in januari 1690 in Willemstad.?? Cornelis kwam uit Den Ruijgenhil, Lijntje uit ???s-Gravendeel.

Wat Richard???s afstamming van Iman Groenendijk betreft, die gaat niet via de Brabander Johannes Groenendijk, maar begint bij zijn grootmoeder Jacomina Adriana de Boed, die met zijn grootvader Gerard Groenendijk getrouwd was.??

0??nieuw