Startpagina??? > ???Eigen schrijfsels??? > ???

De zoektocht naar de verst bekende voorvader van Leendert Leendertsz van Beek

De zoektocht naar de verst bekende voorvader van Leendert Leendertsz van Beek

Van Leendert Leendertsz van Beek vonden we 1154 nakomelingen, dus menig Flakkee??naar heeft deze man als voorvader. Joke van Rumpt ??? zij is ????n van die nakomelingen ??? en ik wilden graag zijn voorouders vinden. We hadden van Leendert geen doopdatum, en ook was niet bekend in welk dorp hij geboren was. We hadden het idee, dat hij wel eens kon afstammen van de Vlaming Gillis van Beeck, die zich rond 1600 met een flink aantal kinderen in Dirksland gevestigd had. Van deze kinderen zijn heel wat gegevens voorhanden. Die hebben we voor een groot deel ???gevangen??? in de transcripties die we maakten van de doop- en trouwboeken. Een direct lijntje naar Leendert Leendertsz van Beek konden we niet zo gauw vinden. Op Geneanet ??? een bekende genealogische site ??? gingen we kijken, of iemand anders misschien zijn ouders, doopdatum en geboorteplaats gevonden had.
We vonden bij een inzender vermeld dat Leendert Leendertsz van Beek ??? zonder dat er ouders werden genoemd - gedoopt was op 30 mei 1660 in Dirksland. We gingen op zoek in het doopboek, en vonden: 23 mei 1660 vader Daniel Mancksz van Beecke, moeder Zaertge Leenders, ???t kint Leendert, getuijgen Aren Cornelisz Casteleijn, Aren Stevensz, Grietge Leenders.??
Deze Leendert zou, hoewel de doopdatum niet helemaal correct was, bedoeld kunnen zijn. Belangrijker was het gegeven dat hier sprake was van een vader Daniel, en onze Leendert moest gezien het patroniem Leendertsz een zoon zijn van een Leendert.
Bovendien waren er nog een paar zaken die het niet waarschijnlijk maakten dat deze Leendert ???onze??? Leendert Leendertsz van Beek was. Die trouwde namelijk voor de eerste keer op 13 januari 1709 te Middelharnis met Leentje Simonsdr Vree. Wij vonden de Leendert van 1660 bij dat huwelijk te oud. Dat het zijn eerste huwelijk was, werd aangegeven door de vermelding j.m. in het trouwboek. Dat betekent jonge man, nog niet eerder getrouwd. Leendert???s laatste kind, genaamd Aren, geboren uit het huwelijk met zijn tweede vrouw Elisabeth Dirksdr Verbiest, werd gedoopt op 2 september 1730 te Dirksland. De Leendert van 1660 zou toen 70 zijn geweest. De wonderen zijn de wereld niet uit, maar wij schrapten deze Leendert, en gingen over tot verder onderzoek.??
Het was Joke van Rumpt die mij een verrassend mailtje stuurde: ???In de kwartierstaat van mijn voormoeder Jobje Leendertsdr van Beek meen ik de lijn naar een Gillis te hebben gevonden. Op Stad werd op 3 maart 1686 ??? zie transcriptie ??? Leendert gedoopt: ???vader doot???, moeder Ariaentje Gerritsdr van Prooijen. Volgens mij is dat de Leendert die in 1709 voor het eerst trouwde.???
De getuigen bij de doop van Leendert waren Krintje Leendertz Roothaer (grootmoeder van Leendert), Dingeman Leendertz Roothaer (broer van de grootmoeder van Leendert), gerepresenteerd door Gerrit Thonise van Prooijen (grootvader van Leendert van moederskant) en Wenteltje Gerrits (zuster van Leendert???s moeder)
In een volgend mailtje schreef Joke hoe ze tot deze vondst was gekomen: ???De doorslag gaf Roothaer. Via Google kwam ik op je site en vond daar: Crijntgen Leendertsdr Roothaer, gedoopt op 30-12-1617 te Dirksland. Zij trouwde op 30-12-1646 te Dirksland met Gillis Passchiersz van Beecke. Uit dit huwelijk werd geboren Leendert van Beeck, gedoopt 29-12-1647 te Dirksland. Deze Leendert moet dezelfde zijn als ???vader doot???, getrouwd met Ariaentje Gerritsdr van Prooijen.???
Nog een paar aanwijzingen die het waarschijnlijk maakten dat Leendert Leendertz van Beek een nakomeling was van Gillis van Beeck: In 1709 en 1710 was Maatje Gerritsdr van Prooijen, zuster van Leendert???s moeder, getuige bij de dopen van de kinderen van Leendert Leendertsz van Beek. Maatje was tevens de tweede vrouw van Bastiaan Woutersz Mande, die eerst getrouwd was met Ariaantje Gillisdr van Beeck. Jannetje Bastiaansdr Mande was doopgetuige in 1718 bij een ander kind van Leendert Leendertsz van Beek. Jannetje was een dochter van Bastiaan Woutersz Mande en Ariaantje Gillisdr van Beeck.??
Om het verhaal rond te maken: Leendert???s opa Gillis Passchiersz van Beeck was een zoon van Passchier Gillisz van Beeck en Janneke Jans, en een kleinzoon van de Vlaming Gillis van Beeck.