Startpagina??? > ???Eigen schrijfsels??? > ???

De zoektocht naar Anthonetta Buijs

Op 23 augustus 1736 trouwden voor het gerecht te Oude TongeWillem Helmonds Vroon en Anthonetta Buijs. Hun huwelijk was in Oude Tonge en ??Oudenbosch aangekondigd. Het paar kreeg tweekinderen: Joanna Sibilla, gedoopt op 16-02-1737 te Oude Tonge, getuigenLambertus Buijs en Joanna Vroon, en Catharina Sibilla, gedoopt op 17-07-1738 teOudenbosch, getuigen Adolphus Vroijn en Adriana Smolders.

De zoektocht naar Anthonetta Buijs zou snel gestaakt zijn ???beide kinderen zijn jong overleden - , ware het niet dat Anthonetta ongehuwd ???Willem Vroon zal overleden zijn ??? een zoon kreeg van Christiaan van Dongen.Deze zoon is geboren onder Ooltgensplaat, wellicht in Achthuizen of DeLangstraat, en gedoopt te Oude Tonge op 24-09-1741. Zijn naam is Lambertus.Illegitimus staat er in de doopaantekening. Zijn achternaam zal dus geen VanDongen zijn, maar Buijs. Een van de twee doopgetuigen is Godefridus Buijs.

Met deze gegevens zochten we de site op van Hans den Braber:Oudenbossche families. De familie Buijs was snel gevonden, de naam iets andersgespeld: Buys. We vonden een huwelijk van Lambertus Pieters Buys en AdrianaThomas Smolders op 2 december 1708 te Oudenbosch. In hun kinderrijtje stondenGodefridus, de oudste, gedoopt in Waspik, en verder nog vier andere kinderen,allen gedoopt In Oudenbosch. De moeder van Lambertus Buys heette Antonetta, endaarom leek het ons aannemelijk dat er ook een dochter moest zijn met die naam,gezien het gebruik van vernoeming. Deze dochter kon, niet in Oudenboschgedoopt, ontsnapt zijn aan de aandacht van Hans den Braber. Daarom naar deonline-doopboeken van Waspik, en naar Anthonetta gezocht vanaf 1708, hethuwelijksjaar van haar waarschijnlijke ouders. En ja hoor, daar vonden we haar,gedoopt als Antonia op 29-08-1709.

Van Anthonetta en Christiaan van Dongen hebben we in onsbestand 105 nakomelingen, verdeeld over zeven generaties. Allen stammen af vanAnthonetta???s dochter Sibilla. Daarom zal men onder haar nazaten de naam Buijsniet meer tegenkomen, wel De Ruijter, Laauwe, Tanis, Missel, Rijnbrand,Westhoeve, Emaus, Breen, Van ???t Hof, Hameeteman en Sperling.