Startpagina??? > ???Eigen schrijfsels??? > ???

Arnoldo Camun

ArnoldoCamun, een Portugese voorvader

Als kind hoorde ik in de familie al het verhaal dat weafstamden ???van de Spanjaarden???. Het verhaal was kennelijk van generatie opgeneratie overgeleverd. Zoals gebruikelijk is bij overleveringen slopen er onnauwkeurighedenin en werd het verhaal steeds korter.

Wie was die onbekende ???Spanjaard??? van wie we afstamden?Het bleek te gaan om Arnoldo Camun. In een lijst vanvreemdelingen te Sint Niklaas van het jaar 1640 komen we hem tegen als Arnoldusde Camire, getrouwd met Joanna de Backer.

De Sint-Nicolaaskerk in Sint-Niclaas (bron:Wikipedia)

Hij moet rond 1605 geboren zijn in Portugal, waarschijnlijk in het plaatsje Camun in de buurt van de grote havenstad Porto. Hij was als huursoldaat gelegerd in het Spaans garnizoen van Sint Niklaas. Na zijn diensttijd is hij niet teruggekeerd naar zijn geboorteland, maar in Oost-Vlaanderen blijven wonen. Hij trouwde met Joanna rond 1634 te Sint-Gillis-Waas, kreeg samen met haar voor zover we weten drie kinderen, onder wie Jacobus. De achternaam van Jacobus werd vernederlandst tot Kamoen. Jacobus trouwde vier keer. Bij zijn derde vrouw Elisabeth Lievens kreeg hij een zoon Thomas, gedoopt op 13-12-1686 te Sint-Gillis-Waas. Hij trouwde met een jonge dame uit Stekene, Catharina de Blieck. Uit hun huwelijk werden zeven kinderen geboren, allen gedoopt te Stekene.
De jongste zoon, Cornelis, zag in 1722 het levenslicht. Hij trouwde met Elisabeth de Jonghe uit de Autrichepolder nabij Sas van Gent. Over Elisabeth gaat het verhaal dat zij afstamt van Karel de Grote. Het paar ging wonen in Westdorpe. Uit hun huwelijk werden elf kinderen geboren. De achtste van het stel, Franciscus Benedictus - over zijn precieze naam bestaan wat onduidelijkheden -, trouwde met Isabella Hamerlinck uit Axel. Hun vijf kinderen werden allen in Westdorpe geboren.
Na 1805 vertrok het gezin naar Ossendrecht, waar Franciscus een hypotheek afsloot en een boerderij kocht. De op een na oudste zoon Pieter trouwde in 1824 te Ossendrecht met Martina Swagemakers. Vrijwel direct na het huwelijk verhuisde het paar naar de Kranendijk in de gemeente Den Bommel. Daar werden vier kinderen geboren, die allen gedoopt werden in Oude Tonge. In het naburige Achthuizen was nog geen kerk. Slechts twee van hun kinderen, de dochters Anna Catharina en Isabella Maria Kamoen, kregen nageslacht. In de mannelijke lijn stierf de familie Kamoen op Flakkee uit. Elders in Nederland gebeurde dat niet. De huidige Kamoens in ons land stammen vrijwel allemaal af van Arnoldo Camun.
Anna Catharina Kamoen trouwde met Toon Schepers, Isabella Maria Kamoen met Rens Jacobs. Bij het laatste huwelijk was Martina Swagemakers weliswaar aanwezig, maar door krankzinnigheid niet in staat om haar wil te verklaren. Het echtpaar Schepers-Kamoen heeft geboerd aan de Kranendijk op de boerderij van Pieter Kamoen, het echtpaar Jacobs-Kamoen vestigde zich in Achthuizen aan de Bommelsedijk op de boerderij die later ook bewoond zou worden door de families Van Asperen en Mijs.
Talrijke nakomelingen van de dochters Kamoen wonen thans nog in Oude Tonge en Achthuizen. Toen Pieter Kamoen zich in Achthuizen vestigde, werd hij geconfronteerd met een groot gebrek aan sociaal leven. Dat werd vooral geweten aan het ontbreken van een eigen kerk. Samen met Pieter van Bavel en de gebroeders Piet en Koos Jacobs heeft hij zich met succes ingespannen voor de totstandkoming van een kerk. In 1845 werd daar de laatste hand aan gelegd, en brak er voor Achthuizen en omgeving een bloeiende periode aan. Pieter Kamoen is, hoewel zijn naam met zwarte letters in de kerkmuur is gebeiteld, in Achthuizen in vergetelheid geraakt. Zijn nageslacht is echter talrijk, leeft voort onder tientallen andere achternamen.


Op een stenen plaat in de kerkmuur van Achthuizen staan de namen gebeiteld van de bouwpastoor en de eerste vier kerkmeesters van de parochie. P. Kamoen is een nakomeling van Arnoldo Camun. De foto is gemaakt door Oswald Kamoen.